05 jun Op IPMA niveau C, B of A jouw certificering halen?
Op IPMA niveau C, B of A jouw certificering halen?
Onze ervaren begeleiders dagen je uit!!
Meer en meer worden organisaties geconfronteerd met grote, complexe en risicovolle projecten, zowel in de rol van opdrachtgever als in de rol van opdrachtnemer
Eén van de manieren om grote, complexe en risicovolle projecten beheersbaar en kansrijk te maken is door de wijze van projectmanagement te baseren op best practices. Hierbij zien wij steeds vaker dat organisaties eisen dat de projectmanagers over bewezen kennis, ervaring én kwaliteiten beschikken. Wil jij professionaliseren in projectmanagement en dit borgen in jouw organisatie? Kies ervoor om projectmanagers te certificeren op kennis en bewezen praktijkervaring met een IPMA certificeringstraject. Ons team bestaat uit ervaren begeleiders die de senior project-, programma- en portfoliomanagers uitdagen en coachen, tot een succesvol eindresultaat; een IPMA certificering op niveau C, B en zelfs op A.
NIMO kiest voor IPMA certificering omdat naast het hanteren van best practice methoden, technieken en tools ook de persoonlijke vaardigheden van de projectmanager centraal staan. Een IPMA Certificering is niet alleen gebaseerd op het toetsen van kennis, maar ook op het beoordelen van ervaringen, aantoonbare successen door middel van een interview met ervaren assessoren.
IPMA certificering kent 4 certificeringsniveaus:
- IPMA niveau D is voor de beginnende projectmanager en de ervaren projectmedewerker. Voor dit niveau gelden géén ingangseisen en de kandidaat hoeft enkel een schriftelijk theorie-examen af te nemen.
- IPMA niveau C is voor de projectmanager van kleinere projecten of een (deel)projectmanager die de projectmanager van een groter, complex project ondersteunt. Voor dit niveau bestaat het certificeringstraject uit een schriftelijk theorie-examen, het aantonen van 36 maanden projectmanagementervaring, een 360 graden meting en een interview met 2 ervaren assessoren.
- IPMA niveau B is voor ervaren projectmanagers van grote, complexe projecten. Voor dit niveau bestaat het certificeringstraject uit een mondeling- of schriftelijk theorie-examen, het aantonen van 60 maanden projectmanagementervaring, een 360 graden meting en een interview met 2 ervaren assessoren.
- IPMA niveau A niveau is voor de meest ervaren projectmanager/projectdirecteur van zeer grote en complexe projecten. Voor dit niveau bestaat het certificeringstraject uit een intake, het aantonen van 60 maanden projectmanagementervaring, een 360 graden meting en een interview met 2 ervaren assessoren.
Naast de certificering op het ‘domein’ projectmanagement ondersteunt IPMA Certificering ook de volgende ‘domeinen’:
- De certificering van PMO medewerkers en PMO managers op D, C, B en A niveau;
- De certificering van programma-, en portfoliomanagers op B en A niveau;
- De certificering van Agile Leaders op D, C en B niveau.
Certificering vindt plaats op basis van de richtlijnen vastgelegd in de Individual Competence Baseline (ICB, momenteel versie 4), opgesteld door IPMA International. Deze richtlijnen beschrijven het vakgebied (project-, programma- en portfoliomanagement) in 28 competenties. De meer technische aspecten van het vak worden beschreven in 13 competenties, de gedragsmatige aspecten in 10 en de contextuele omgevingsgerichte aspecten in 5 competenties. Voor het domein programma- en portfoliomanagement is een aanvullende 29e competentie gedefinieerd die aangeeft hoe binnen een programma of portfolio projecten kunnen worden geselecteerd en gebalanceerd. Voor het domein Agile Leadership zijn de competenties op een vergelijkbare wijze beschreven in de IPMA Agile referentiegids.
Momenteel werkt IPMA International aan een nieuwe versie van de ICB. De intentie hierbij is om IPMA certificering in de toekomst mogelijk te maken voor steeds meer ‘rollen’ of ‘domeinen’ in projectmatig werkende omgevingen. Voorbeelden hiervan zijn rollen als omgevingsmanager, projectplanner, manager projectbeheersing, etc.
Waarom kiezen voor een IPMA certificering op niveau C, B of zelfs A?
Voor certificering komen een aantal argumenten in aanmerking:
- Persoonlijk: Voor jou is naast het verkrijgen van het certificaat ook het hieraan voorafgaande leerproces heel waardevol. Het is vaak een ‘periode van bezinning’ waarin je kritisch kijkt naar jouw eigen functioneren, dit afzet tegen de bestudeerde competenties en op basis daarvan jouw leerproces vormgeeft. Gecombineerd met hercertificering borgt dit een continu leerproces.
- Project: Juist wanneer jouw project nog loopt biedt certificering je de unieke mogelijkheid om de beheersing van dit project te verbeteren door de competenties meer bewust toe te gaan passen.
- Organisatie: Om de kwaliteiten van de projectmanagers inzichtelijk te maken én te borgen biedt een IPMA certificering uitkomst. Ook voor een PMO in de organisatie helpt het om met gecertificeerde projectmanagers en gedeelde best practices te werken om de volwassenheid van een organisatie op het gebied van project-, programma- en/of portfoliomanagement te vergroten.
- Branche: Bij de grotere, complexere (overheids-)projecten en internationale projecten welke geheel of gedeeltelijk worden uitbesteed aan commerciële dienstverleners zien we een IPMA certificering als eis voor de in te zetten projectmanagers.
Een IPMA certificeringstraject kun je zelfstandig doorlopen. Om tijdens dit traject te worden uitgedaagd en gecoacht, biedt NIMO jou ondersteuning aan met een persoonlijk begeleidingstraject. Een ervaren begeleider ondersteunt jou gedurende het gehele traject, inclusief het oefenen van het gesprek dat je als onderdeel van het assessment met de assessoren gaat voeren in de vorm van een interview.
De rol van de begeleider omvat de volgende aspecten:
- Afstemmen waar jouw persoonlijke behoefte aan begeleiding ligt;
- Checken of je aantoonbaar aan alle ingangseisen voldoet;
- Begeleiden bij de stappen die je in het certificeringstraject doorloopt;
- Selecteren en analyseren van jouw referentieprojecten;
- Coachen in de toepassing van de IPMA competenties;
- Geven van tips bij het invullen van de projectdocumenten;
- Reviewen van jouw ervaringsdocument;
- Reviewen van jouw zelfassessment;
- Reviewen van jouw managementsamenvatting;
- Ondersteunen bij opstellen van jouw projectrapport;
- Geven van tips in voorbereiding op het interview;
- Oefenen van de interview sessies en ontvangen van feedback;
- Sparren over jouw lopende project en toepassing van de competenties.
Hoe zorg jij dat je als projectmanager jouw IPMA certificering haalt? Je hebt een drukke baan, al weinig tijd voor andere activiteiten en dan ook nog een certificeringstraject doorlopen? Onze begeleiders dagen jou uit, coachen jou wanneer het lastig wordt, helpen jou om tijdig alle stappen te doorlopen én motiveren je om door te pakken tot aan het succesvol afleggen van het assessment.
Ben je geïnteresseerd? Neem dan de eerste stap door met ons contact op te nemen voor een vrijblijvende kennismaking!