11 mei Interview – met Tanja Haringa, lead associate trainer en coach Agile competenties
Maak kennis met de trainer Tanja Haringa IPMA B Agile. Een ervaren agile project manager en coach, enthousiaste ondernemer, trainer en begeleider naar een IPMA Agile certificering.
“Het delen van kennis is een van mijn belangrijkste drijfveren. Je kunt me vinden op verschillende bijeenkomsten en conferenties over Agile en Innovatie, om anderen te inspireren en zelf geïnspireerd te worden.”
Even voorstellen…
Ik ben Tanja Haringa. Om te beginnen heb ik Bestuurlijke Informatiekunde gestudeerd. Hier heb ik mij verdiept in verschillende informatiestromen tijdens mijn afstudeertraject. Vanuit mijn affiniteit met ICT ben ik gestart in het meewerken aan de implementatie van handelssystemen. Daarna ben ik in de functie van projectmanager gerold en voor verschillende banken en organisaties werkzaam geweest. Om deze functie goed uit te kunnen voeren heb ik hulp gevraagd, want ik had nog geen idee wat van mij in deze rol verwacht werd. Ik heb toen een coach toegewezen gekregen en zo met vertrouwen de eerste stappen in het vak van projectmanagement gezet.
“Mijn focus ligt op het ervoor zorgen dat mensen hun werkzaamheden goed kunnen uitvoeren, zodat het eindproduct afkomt en van toegevoegde waarde is voor de opdrachtgever.”
Mijn ontwikkeling in het vakgebied
Ik heb ontdekt dat ik het managen van projecten super leuk vind en hiermee verandering kan brengen in organisaties. Om mijn projectdoelen te bereiken zet ik mijn competenties en de mij bekende methoden in en gebruik ik een pragmatische aanpak om uiteindelijk te leveren. Op deze manier ben ik doorgegroeid en heb ik mijn ervaring in zowel de ICT als de Business verbreed. Ik pas hierin zowel de modellen vanuit de waterval methodiek als de agile methodiek toe. Zo heb ik steeds meer projecten gedaan en grotere projecten. Je hebt meer stakeholders, meer budget, meer verantwoordelijkheid. Je staat iets zwaarder in de kijker. Dit maakt het voor mij spannend, maar daardoor ook leuker. Ik ben gecertificeerd op Prince2Agile, Professional Scrum Product Owner en LeSS. Ook heb ik veel ervaring met SAFe. Mijn IPMA B certificering heb ik gehaald op een complex project in de periode dat ABN AMRO overgenomen werd door RBS.
“Ik ben trots op het voor elkaar krijgen om een project goed af te ronden in een organisatie die continu in beweging is.”
Delen is verbeteren
Ik vind het mooi om mijn kennis te delen. Omdat het zo belangrijk is. Van wat ik heb geleerd kunnen andere mensen ook van leren en zo er beter van worden. Ook zij kunnen hun kennis dan delen zodat weer anderen zich verbeteren. Adviseren hoe het niet moet hoort daar ook bij. Ik ga ‘aan’ als ik een gesprek heb met iemand waarin we wederzijds ideeën hebben en inspiratie krijgen van elkaar. Want daar sta ik altijd voor. Dit pas ik altijd toe in mijn projecten en hoop ik bij het trainen ook te doen. In het werken met mensen combineer ik het energie krijgen met energie geven, zodat anderen ook energie krijgen.
“Ik geef gevraagd en ongevraagd advies, dat levert hele leuke gesprekken op.”
Associate lead trainer bij NIMO
Ik heb een sterke mening over hoe agile eruit ziet. Tijdens mijn periode bij ABN AMRO heb ik het agile gedachtengoed steeds verder ontdekt en een groot netwerk met gelijkgestemden opgebouwd. Dit heb ik gebruikt om de IPMA Agile certificering te ontwikkelen. Toen ik mij certificeerde op IPMA B niveau, bestond IPMA B agile nog niet. Op de borrel van mijn IPMA B certificering werd ik door de directeur van IPMA certificering aangesproken. Hij vroeg of ik assessor bij IPMA wilde worden. Zo ben ik betrokken geraakt bij IPMA in de rol van assessor. Ook heb ik voor NIMO Project Management Instituut deelnemers begeleid naar hun IPMA-examen. Om mijn agile kennis verder te delen en meer hybride vormen van projectmanagement op de kaart te zetten heb ik mij als associate lead trainer verbonden met NIMO.
Pragmatische werkwijze
Doordat ik de transitie naar agile heb doorleefd, ken ik beide werelden en kan ik mij tussen beide werelden goed manoeuvreren. Juist omdat ik de IPMA Agile certificering mede heb ontwikkeld, moest ik in alle beschikbare informatie, modellen en toepassingen duiken. Ik kan deelnemers daarom altijd helpen met voorbeelden, vanuit alle ervaringen die ik heb opgedaan. Ik vind het uitdagend om aan de slag te gaan met die praktijkvoorbeelden. Ook kan ik mij heel goed verplaatsen in de ander die iets wil leren. Helpen met wat de ander kan proberen en vertellen hoe het bij mij is gelopen.
“De meeste energie krijg ik van nieuwe inzichten van anderen, de praktijkvoorbeelden van andere organisaties en nieuwe invalshoeken.”
Professionalisering van jouw organisatie
Kwaliteit en samenwerken staat bij mij hoog in het vaandel. Een project managen doe je niet alleen, maar met een team en de hele organisatie. Zo kijk ik ook aan tegen de mogelijkheid om een opleiding incompany te verzorgen. Dus ik denk dat de trainers en de organisaties waarmee we samenwerken ook echt een team kunnen vormen, een mix van kwaliteit en ervaring, jong en oud. We kunnen van elkaar leren en elkaar inspireren.
Agile certificeringsmogelijkheden:
Om een Agile-certificaat te behalen bestaat de keuze uit een IPMA Agile Leadership certificaat op niveau B, C of D. Ook kun je kiezen voor een PRINCE2 Agile, Agile PM, Scrum Master of Scrum Product Owner certificering.
Neem contact met ons op voor advies bij het maken van jouw keuze.
Kijk voor meer informatie op:
Tanja Haringa
Lead associate trainer en coach
Agile competenties